Foto: OliNico.

6 takeawaysteder for gourmetelskere

GUIDE: Takeaway er andet end slavepizzaer og snaskede burgere. Her er seks takeawaysteder for gourmetelskere i Aarhus.

Kokkekunst på Grønnegade
F-Høj, Grønnegade 2, 8000 Aarhus C

Når det handler om stringent kokkekunst med styr på de mindste detaljer, er der ingen over kokkeikonet Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj. Gourmettemplet på Oddervej har en velfortjent Michelin-stjerne, men du kan også prøve Wassims evner af i mindre skala i den kombinerede takeaway og café F-Høj på hjørnet af Grønnegade og Åboulevarden. Det begrænsede udvalg består af blot seks slags smørrebrød, kager og hjemmelavede chokolader, men til gengæld er kvaliteten i topklasse. Prøv for eksempel søkogte rejer med pocheret æg eller okseryg med bearnaisecreme til dit næste frokostbord. Med 65-75 kroner for et stykke smørrebrød er det rasende billigt kvaliteten taget i betragtning, og du kan gøre det endnu billigere, hvis du bestiller tre stykker uspecificeret smørrebrød til 165 kroner. Husk, at du ikke kan bestille bord på F-Høj, og at caféen har lukket hver søndag og mandag.

Italiensk ved Europaplads
Grappa al Porto, Europaplads 10-14, 8000 Aarhus C

Grappa al Porto er en italiensk, når det er bedst. Restauranten laver klassiske italienske retter med et moderne præg og har et overdådigt takeaway-udvalg, der blandt andet byder på et udvalg af italiensk skinke, pølse og ost eller skiver af rosastegt kalveinderlår med tunmayonnaise og friterede kapers. Er du i humør til noget klassisk italiensk, så vælg for eksempel en stenovnssandwich, en omgang lasagne eller en pizza – måske en Bresaola med tomatsauce, frisk mozzarella, bresaola, gorgonzola og artiskok? Det er altså lidt noget andet end den typiske takeawaypizza! Har du lyst til lidt sødt efter maden, anbefaler vi den kendte italienske kaffedessert tiramisú – mums! Grappa al Portos takeaway-priser ligger mellem bare 45 og 100 kroner, så mon ikke alle kan være med? Restauranten er ejet af Inge og Uffe Jakobsen, der står bag Jakobsen & Co, og som også driver restauranterne Grappa Restaurant og Vinbar, Römer og Café Viggo.

Skarp sushi i Vestergade
Sota Sushi Bar, Vestergade 48, 8000 Aarhus C 

En klassisk takeaway af den finere slags er sushi, og den japanske specialitet bliver ikke meget skarpere end på den anmelderroste Sota Sushi Bar i Vestergade. Stedet åbnede tilbage i 2009 under ledelse af Tam Phan og Son Trinh, der begge er uddannede fra en sushiskole i Californien. Takeawaykortet er stort og varieret, og du kan vælge mellem intet mindre end 12 forskellige takeawaymenuer lige fra børneudgaven til 90 kroner til den ultraluksuriøse version til 980 kroner til dig, der går all in på Japan til aftensmad. Du kan også plukke fra kortet og bestille enkelte retter, for eksempel nigiri med andebryst eller stedets sashimi i form af delikate anretninger med rå fisk, hvor især tunudgaverne anbefales. Prikken over i’et til din japanske takeaway er en misosuppe, tangsalat og en omgang wasabiærter on the side. Husk, at du også kan bestille sushi to go hos Sota på Banegårdspladsen 2.

Bistrolækkerier i Mejlgade
OliNico, Mejlgade 35, 8000 Aarhus C

Med de lave priser på Latinerkvarterets lokale takeaway-bistro OliNico er der ikke længere nogen undskyldninger for at drøne på McDonald’s. En tre retters takeawaymenu koster kun omkring 140 kroner, og menuen skifter dagligt, så du kan roligt vende tilbage uge efter uge: I skrivende stund står menuen for eksempel på cremet sellerisuppe med oregano og fritterede gnocchi til forret, langtidsstegt okse med baconsauce, glaseret gulerod, grønkål og nødder til hovedret og karameliseret ananas med fed creme og chokolademarengs til dessert. Mums, ikke? Hipsters, turister og småbørnsfamilier flokkes om den uformelle bistro, der også har mulighed for at spise på stedet. Bemærk dog at pladsen er begrænset, og det er så som så med komfortable stole på det lille sted. Udover takeaway-menuen har OliNico en række franske klassikere som moules frites og et friteret kaninlår, der uden tvivl er det bedste i Aarhus.

Økologisk takeaway på madmarkedet
NORD, Aarhus Street Food, Ny Banegårdsgade 46, 8000 Aarhus C

Blandt madboderne på madmarkedet Aarhus Street Food finder du NORD, som tilbyder økologisk fastfood, og hvis grundtanke er at gøre gourmetmad folkelig og levere nordisk tapas både på gadeplan og som takeaway – ja tak, siger vi bare! På farten kan du få 6 stykker rugbrødstapas til 100 kroner, som blandt andet indeholder koldrøget laks, æggecreme og ørredrogn samt svinefilet med safrancreme. Tapas til to kan du få for 300 kroner, mens salater og sandwich koster 60 kroner: Prøv for eksempel en vegetarsalat med marinerede kartofler, bulgur og syltede rødløg eller en sandwich med varmrøget laks, spinat og spidskål – og glem så ikke en æblecrumble eller brownie til bare 15 kroner til dessert! NORD har fokus på masser af smag og bruger økologiske, nordiske råvarer, så du kan rolige regne med, at du er i gode hænder, når du aflægger boden et visit.

To go med vinmenu i Risskov
Lisager, Rolighedsvej 34, 8240 Risskov

Hvis pengepungen er til gourmet-takeaway med stort G, er den überlækre butik Lisager på vejen ud mod Bellevue Strand et fremragende bud. Stedet har blandt andet en skiftende takeawaymenu, hvor du kan få fire retter for 375 kroner, og til mad af den kaliber går det selvsagt ikke an med en tarvelig cola: Derfor byder Lisager naturligvis på en vinmenu med flasker, der er afstemt til de enkelte retter. Udover den skiftende menu har stedet også en række hovedretter, som strækker sig lige fra dampet havkat med porre og hummerbisque til beuf stroganoff eller en rib eye steak med sorte trøfler. Mums! Et godt tip: Det er en god idé at bestille maden i forvejen, hvis du vil sikker på, at den er klar. Bag Lisager står parret Lis Høg og René Isager Andersen, der tidligere har ejet og været henholdsvis køkkenchef og restaurantchef på den hedengangne restaurant Prins Ferdinand i Den Gamle By.